Over

Ronald JansenMijn naam is Ronald Jansen (LinkedIn), geboren in 1964 en tot mijn 17e opgegroeid in Middelburg. Ik ben getrouwd met Donatella (een temperamentvolle Italiaanse) en we hebben samen één geweldige en vrolijke dochter Isabella genaamd. Mijn vrouw heb ik leren kennen via Internet, zij was de enige Italiaanse online die Engels sprak (over toeval gesproken).

Sinds mijn 30ste ben ik bezig met ondernemen (eigenlijk al ver daarvoor, maar tot die tijd heb ik nooit de stap genomen).

Mijn zakelijke verhaal in het kort

Op mijn 17e ben ik, na het behalen van mijn HAVO diploma, van Middelburg naar Enschede verhuisd om daar te gaan studeren. Eerst aan de HTS (Computertechniek) en na 2 jaar ben ik doorgestroomd naar de Technische Universiteit Twente, afgekort als TUT.  Later is dit gewijzigd naar Technische Universiteit van Enschede.  Ook de Katholieke Universiteit van Tilburg hebben ze een naamswijziging gegeven (misschien vonden ze de afkorting minder prettig klinken 🙂 ).  Na het behalen van mijn diploma elektrotechniek aan de Universiteit ben ik op mijn 23e verhuisd naar Schiedam om te gaan werken voor een grote petrochemische multinational. Hier heb ik internationale ervaring opgedaan (eerst als 3e lijns engineer daarna als projectleider en consultant). Voornamelijk op het gebied van informatiebeveiliging, data- en telecommunicatie en de toepassing van nieuwe technieken om datacentra te kunnen consolideren.

Na 7 jaar ben ik na veel overwegingen en sollicitaties een nieuwe uitdaging aangegaan. Twee heren in Delft hadden een aantal BV’s en ze zochten mensen die hier iets van gingen maken. Aldus ben ik ingestapt in een compleet lege organisatie (alleen een kantoor en een telefoontoestel). Een maand later kwam mijn collega Henk. Samen met Henk hebben we deze organisatie uit weten te bouwen tot een adviesbureau van circa 18 personen. Vanaf dat moment (1994) ben ik ook in aanraking gekomen met Internet. Op dat moment nog zeer primitief. Alleen op Universiteiten was er een directe Internetverbinding. Bij grote multinationals ging het gewoon nog met een oud modem (jawel zo’n ding waar je de hoorn op moest leggen).

In 1996 heb ik besloten om in een andere onderneming te stappen waarbij ik grotere ondernemingsvrijheid genoot. Wat ik daar heb geleerd is dat ondernemen en personeel managen voor mij twee zaken zijn die niet samengaan. Het Chinese spreekwoord: “Ik wens u veel personeel” heeft in deze periode een diepere betekenis voor mij gekregen.

In de Internet crisisperiode van 2001 tot 2003 heb ik nagedacht over hoe een toekomstige organisatie in elkaar moet zitten waarbij ik mij het prettigst voel. Vanaf dat moment heb ik het traditionele bedrijfsconcept (vaste vestiging, personeel op de loonlijst, enz.) opzij gezet en heb mijzelf de vaardigheden aangeleerd om webpagina’s op Internet een betere positie te laten krijgen. Tegenwoordig heet dat SEO. Veel aspecten van Internet heb ik voorbij zien komen. Internet is veel toegangkelijker geworden, toch blijft Internet vrij technisch als je iets groters of geavanceerder wilt opzetten. Niet zozeer technisch om iets te bouwen maar in de zin van het zoeken van de juiste bouwstenen (componenten) om niet of zo min mogelijk te hoeven programmeren.

In 2007 heb ik  voor een opdrachtgever een CMS selectietraject uitgevoerd. Dit betrof een nieuw Content Management Systeem (CMS) voor een kennisorganisatie. Hierbij heb ik o.a. Joomla, WordPress en Drupal nader aan de tand gevoeld en getoetst op verschillende aspecten. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Drupal. Sinds die tijd ben ik ook een beetje verslaafd geraakt aan Drupal (dit is langzaam gegroeid omdat je soms wanhopig kan worden als een probleem niet snel gevonden kan worden). De brede kennis en ervaring die ik heb opgedaan wordt o.a. toegepast bij de opleiding webmaster en diverse Drupal trainingen.

Kennis overdragen en mensen helpen komt in lijn met een ander Chinees spreekwoord:

  1. Plan je voor één jaar, plant dan graan.
  2. Plan je voor tien jaar, plant dan bomen.
  3. Plan je voor het leven, geef mensen dan onderwijs en scholing.

Het toepassen van nieuwe technieken is een van mijn passies waarbij ik dit in Jip en Janneke taal probeer over te dragen op anderen. Op dit moment zijn er veel mogelijkheden (met Internet) om bestaande business concepten te versterken of te laten groeien. Samen met mijn vrouw heb ik in 2013 besloten om een nieuwe firma te starten die zich toespitst op het ontsluiten van ongebruikt potentieel die mensen en organisaties vaak hebben. Het gevolg is meer omzet en meer winst uit het ondernemen. De firma heet EuroSpotter (om de Euro’s te spotten die liggen te wachten om ontdekt te worden 🙂 )

Onze familieverhuizing (2008): Waarom Enkhuizen?

Na lange tijd in Schiedam te hebben gewoond en inmiddels getrouwd en een dochter ben ik samen met mijn vrouw rond gaan kijken voor een andere woning. Onze woning wordt wel echt heel erg klein met zijn drieën. Ook de beperkte ruimte buiten, drukte, frisse lucht, en files  hebben er toe bijgedragen om iets anders te zoeken. Als er iemand komt logeren, dan wordt het een ware uitdaging. Dit is wel mogelijk want mijn vrouw voorziet elke bank van een slaapmogelijkheid: ze worden allemaal omgetoverd tot een slaapbank. In 2007  heb ik de belofte aan mijn vrouw gedaan dat we een nieuwe woning hebben voordat onze dochter 3 jaar zou worden (Isabella is geboren in december 2005). Mijn dochter was de belangrijkste stimulans om een andere woning te zoeken dat haar meer ruimte zal geven en alsmede de mogelijkheden om met andere kinderen buiten te kunnen spelen met alle ruimte.

De zoektocht en het toeval: Omdat ik altijd op zoek ben naar mogelijkheden om te combineren, heb ik gekeken naar een combinatie van wonen en werken. Na veel zoeken en kijken ben ik terecht gekomen bij een concept dat hier aansluiting bood. Het was is Wervershoof (jawel in de buurt van Lutjebroek), net achter het hoofdkantoor van Action. Mijn vrouw vond het helemaal niets, je zit wel bij andere ondernemers maar voor de rest zit je “IN THE MIDDLE of NO WHERE” en ook nog aan de achterkant van het toen nog kleine ACTION.  Helaas, mijn vrouw vondt het dus niets (en ik dus een beetje gefrustreerd omdat mijn gevonden oplossing werd afgewezen). Daarna  zijn we op aanraden van de makelaar naar het dichtst bij zijnde dorp gereden om de omgeving en scholen te bekijken. Wij zijn daarna helemaal verkeerd gereden want we kwamen in Enkhuizen (jawel een VOC stad) terecht.

Toch maar even kijken in Enkhuizen en we parkeerden de auto op een vrije plek, heel toevallig voor de deur van een makelaar. Wij gingen even voor de etalage staan om het aanbod te bekijken. Ons oog viel direct op een prospectus genaamd: Isabella (over toeval gesproken). Jawel de deur van de makelaar was ook nog open (het was zaterdag tegen vijven). Een dame deed open en zij had alle tijd om ons te informeren.

Uiteindelijk hebben we een woning gekocht vlak bij de woning genaamd Isabella. Het vrije uitzicht is geweldig.

Wat is er gebeurd tussen 2008 en 2022

In 14 jaar kan er veel gebeuren. Een paar onderwerpen: Verbouwing en verbetering huis, nieuwe vrienden, Carbagerun (twee keer meegedaan met Jan), Boten, in 2016 half jaar naar London voor opdracht, opslag en kantoor in een tuincentrum, planten en aanleg mini verblijf met caravan, verkoop van 100 m(2) horeca spullen, diverse trips naar Italië, het dak van mijn schoonouders met grote gaten als gevolg van vallende betonstukken,

Onze aankoop van huis en grond in Italië. Separaat verhaal 🙂 Gestart in oktober 2019.

Bedrijfsverhuizing december 2020 naar een nieuw (echt) kantoorpand.

Omdat ik weg moest bij mijn kantoor (bij tuincentrum) kom ik via vrienden in aanraking met Bierbrouwen. OK ik heb er weer een hobby bij.

Opzet van video opname studio.

Waarom een BLOG starten?

Omdat ik een technische achtergrond heb, dacht ik altijd: Bloggen is een soort dagboek (WEB LOGGING) zoals jonge meisjes een poëzie album (poesiealbum) hebben. Waarom tijd steken in iets nieuws en iets over jezelf vertellen en al jouw vrienden een verhaaltje laten schrijven? Ook hier heeft mijn vrouw weer grote invloed gehad (Zij blogt al langer en is ook actief op Social Media en ik heb ook haar problemen met online BLOG diensten zoals BLOGGER gezien). Ook zij heeft mij aangespoord: Ze zegt het me wel maar het duurt altijd een tijdje voordat alle stukjes bij mij allemaal passen. Ook anderen hebben in 2012 en 2013 herhaaldelijk tegen mij gezegd: je moet een BLOG starten. Na verder te lezen in de materie en de impact van Social Media heb ik besloten om BLOGGING actief op te pakken en mijn kennis in te zetten om anderen hierbij te helpen.

Financiën als hoofdcategorie (januari 2015)

De algehele tumult in de wereld omtrent financiële markten heeft inmiddels mijn aandacht getrokken. Het is onmogelijk om het te negeren en zo mogelijk te analyseren. Financiën is in januari 2015 toegevoegd als hoofdcategorie. In deze categorie wordt kritisch gekeken naar mediaberichten en er worden links gelegd met mensen die zich ook bewust zijn (geworden) van de malaise die op ons af dreigt te komen.