WordPress versus Drupal

Vaak wordt er gevraagd: Wat zijn de verschillen tussen WordPress en Drupal?

Om te beginnen beide systemen zijn zoals dat technisch wordt genoemd een Content Management Systeem (CMS) die in de loop der tijd steeds steeds beter zijn worden. Beide zijn ook OpenSource. Dat wil zeggen dat de basis gratis is. Dat wil dus niet zeggen dat het gehele systeem gratis is. Vergelijk het maar als een gratis stuk grond maar om een huis te bouwen maar moet je toch investeren om er iets leuks van te maken. Het huis zelf, tuin, verf enz. Zo is het ook met WordPress of Drupal. Je moet dus tijd en geld investeren om er iets van te maken. Er zijn overigens nog veel meer Open Source systemen (meer dan 150 stuks).

Algemeen voor zowel Drupal als WordPress

  1. De systemen zijn OpenSource (het basis systeem is gratis).
  2. Meer functionaliteit wordt verkregen door aanvullende modulen of plug-ins te installeren (gratis of betaald).
  3. Inhoud (content), navigatie (menu’s) en lay-out worden zo veel mogelijk van elkaar gescheiden.
  4. Er zijn veel verschillende gratis lay-outs  (beter bekend als theme’s of templates) beschikbaar.
  5. Een pagina bestaat een verschillende regionen die grotendeels worden bepaald door de gebruikte template of theme.
  6. De regionen van een template of theme kunnen worden gevuld met widgets (WordPress) of blokken (Drupal).
  7. Zowel Drupal als WordPress hebben een e-commerce module (plugin).
  8. De basis content typen zijn Pagina en BLOG voor WordPress en Pagina en Artikel voor Drupal.

WordPress in een notedop

WordPress is opgezet als een  weB LOGGING of BLOG systeem en heeft in de loop der tijd de mogelijkheid gekregen om ook eenvoudige websites hiermee aan te maken. Je kunt snel berichten plaatsen en pagina’s aanmaken met een menu en navigatiestructuur. Berichten die worden geplaatst worden automatisch in een historisch archief geplaatst. (maand / jaar). WordPress wordt standaard geïnstalleerd met veel functionaliteit waarmee een niet technische gebruiker direct aan de gang kan. Indien WordPress wordt gebruikt als website in plaats van een BLOG, dan kun je de blogging functie uitzetten.

WordPress kent een zogeheten Front-End / Back-End systeem (gebruikersinterface). Dat houdt in dat degene die de website aanpast een speciaal administrator paneel krijgt en hij/zij moet dan weten hoe de website in elkaar zit (de navigatie) om aanpassingen te kunnen doen. Langzaam zie je wel verbeteringen zoals een edit optie in de menubalk van de administrator of een extra edit knop (afhankelijk van het gebruikte theme).

Als je de WordPress website in een andere taal wilt hebben, dan kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Dit komt omdat lay-out (het theme) ook in grote mate bepaalt of er überhaupt een vertaling is of dat je deze ook (zelf) kunt (laten) aanpassen. Dan hebben we het nog niet gehad over een WordPress website met verschillende talen. Drupal kent dit probleem niet.

Omdat het WordPress CMS 21% van de markt vertegenwoordigd, zijn er veel marketing plugins (tools) beschikbaar om daadwerkelijk geld te verdienen met een WordPress website of BLOG.

Drupal in een notedop

Drupal is in potentie een veel uitgebreider en gestructureerder systeem dan WordPress. Als Drupal wordt geïnstalleerd voor de eerste keer, dan heb je ongeveer helemaal niets (een erg kale volkswagen). De eerste ervaring die je bij Drupal krijgt is die iets van ik heb een aquarium gekocht met niets erin. Alleen een glazen bak. Terwijl dit bij WordPress veel uitgebreider is (er zit water in, vissen, kleur, enz). Je kunt bijna direct aan de slag. Bij Drupal ben je als beginner toch enkele dagen (soms zelfs weken) bezig om een beetje alles te kunnen wat WordPress al standaard heeft. Zet je toch door, dan kun je met Drupal bijna alles (laten) bouwen mede omdat je zelf ook inhouds typen (naast de standaard typen zoals pagina, artikel, poll, blog, book en forum) kunt aanmaken en hier ook op kunt zoeken. Drupal kent een zeer uitgebreide taxonomie of tagging. Het Drupal basis systeem (de zogeheten core) en de lay-out templates zijn strikter gescheiden.

Drupal wordt pas echt werkbaar als er circa 15 tot 20 additionele modulen worden geïnstalleerd zoals dit wordt besproken in de technisch drupal training.

In tegenstelling tot WordPress kent Drupal voor eenvoudige gebruikers geen echt Front-End / Back-End systeem. Een gebruiker kan aanloggen op het systeem en krijgt dan automatisch de toegekende rechten. Vanuit de normale website komt er bijvoorbeeld een extra tabje met edit. De rechtenstructuur van Drupal kan heel fijnmazig worden toegekend aan gebruikers en gebruikersgroepen.

Conclusie

Wil je gewoon een eenvoudige website of gaan bloggen zonder allerlei fancy dingen, dan kun je snel starten met WordPress.  Prima geschikt voor zelfstandige ondernemers of kleine organisaties die een eenvoudig (beperkt) product en dienstportfolio hebben. Bekijk hoe ik een basis WordPress installeer in 7 slechts minuten.

Te veel gedoe met WordPress? Maak gebruik van onze aanbieding!
Een WordPress basiswebsite voor slechts 95 euro.
Normale prijs 695 euro
<klik hier>
OP = OP
U kunt de website daarna zelf eenvoudig onderhouden.

Drupal vereist iets meer energie om dit goed op te te zetten maar biedt daarna ongekende flexibiliteit en schaalbaarheid. Drupal is uitermate geschikt voor grotere websites met meerdere content typen, gebruikers en gebruikersgroepen.

Te veel gedoe met Drupal? Maak gebruik van onze aanbieding!
Een Drupal basiswebsite voor slechts 195 euro.
Normale prijs 895 euro
<klik hier>
OP = OP
U kunt de website daarna zelf eenvoudig onderhouden.

U kunt natuurlijk ook inschrijven op onze lijst, we houden u dan op de hoogte van de (on)mogelijkheden en toepassingen.

Plaats een reactie