Mutual Credit Clearing systeem

Mutual Credit Clearing is een systeem waarbij geld wordt geschapen op het moment van de transactie (niet eerder en niet later). Een belangrijk kenmerk is verder dat men ook schulden kan maken zonder hierover rente te betalen. Je hoeft niet eerst geld te hebben om iets te kopen. Telt men alle schulden en gespaarde rekeningen op, dan komt men op exact op nul uit. Er is nooit te veel of te weinig geld in omloop.

Op Internet wordt Mutual Credit Clearing vaak aangemekrt als een alternatief geldsysteem. Men dient te beseffen dat ons huidige systeem ook een geldsysteem is maar dit is het defacto geldsysteem waarbij geld op een andere wijze wordt geschapen. Hierover later meer.

Een Mutual Credit Clearing systeem is tegenwoordig eenvoudig te maken omdat een geldsysteem niets anders is dan balansjes bijhouden van wie een credit en een debit heeft. Internet en Peer to Peer (P2P) technologie komen ons hierbij te hulp om een geldsysteem op te zetten zonder rente. De prijsreferentie die men dan kan gebruiken om producten en diensten een waarde te geven kan men afleiden uit het bestaande systeem. Bijvoorbeeld: een pak volle melk kost 1 euro. Het uurtarief van een schilder is 35 euro.

Een Mutal Credit Clearing systeem Local exchange trading system (LETS).

Voorbeeld (eenvoudige community)

Stel er is een groep mensen die pimitief leven. Ze wonen zeer primitief (in tenten) en er is iemand die een houten huis wil bouwen. Als deze persoon dit huis wil bouwen zonder geld dan moet hij normaal bij de bank lenen. Dit is nu niet het geval. Hij gaat een lening aan (zonder rente) en huurt 9 mensen in die in één maand zijn huis bouwt (hij doet zelf ook mee). Deze mensen leveren ook gezamenlijk de materialen. De schuld die hij heeft gemaakt is 45.000 Euro (zonder rente). Deze 10 mensen kunnen voor elkaar 10 huizen per jaar bouwen waarbij ze allen 2 maanden vakantie hebben. Daarna zijn zij allen schuldenvrij en bezitten een huis want iedereen heeft iedereen geholpen in de groep van 10.

  1. Is er waarde gecreeërd? Ja
  2. Staat er ergens geld op een rekening? Ja (maar de som is nul)
  3. Kan ik het huis verkopen? Ja
  4. Wat is het huis waard? Marktprijs (schatting 50.000 Euro)
  5. Is handel mogelijk? Ja, ik kan mijn huis verkopen voor 100.000 Euro (als er iemand is die nu snel een huis wil hebben).

Nu het spel van inflatie, deflatie, banken en rente

  1. Zet er iemand bij met schulden.
  2. Zet er iemand bij met een positief saldo
  3. Zet er nu een bank bij die geld schept en rente vraagt (eigenlijk iemand erbij met een positief saldo die gaat lenen tegen rente)
  4. Zet er een koning bij of overheid die belasting heft.

Als er iemand wordt bijgezet met schulden (en geen huis) dan wordt de totale geldhoeveelheid in de community negatief. Met dit spel kun je diepere inzichten krijgen in het geldsysteem.

 

Plaats een reactie