Waarom is deflatie gevaarlijk

In de financiële telegraaf (DFT) verschijn regelmatig een artikel. Op 7 januari 2015 hebben zij een artikel geplaatst: Waarom is deflatie gevaarlijk?

Wij dienen de berichtgeving in de zogeheten main stream media wel met een paar korreltjes zout te nemen. Hier enkele kritische opmerkingen.

Artikel van DFT: http://www.telegraaf.nl/dft/23527708/__Waarom_is_deflatie_gevaarlijk___.html

In het tweede punt van dit DFT artikel:

Deflatie is zo gevaarlijk omdat bij dalende prijzen consumenten niets meer kopen, ze stellen hun aankopen uit tot het nog goedkoper wordt. Hierdoor raakt de economie verlamd. Bovendien worden schulden duurder. Voor landen zoals Italië en Griekenland wordt het lastiger hun schulden af te lossen. Huiseigenaren met hoge hypotheekschulden worden eveneens geraakt.

Kritische opmerking(en):

Het is natuurlijk absurd dat consumenten hun bestedingen uitstellen. Je gaat natuurlijk jouw eten en drinken niet uitstellen omdat het over een jaar goedkoper is. Als luxe artikelen goedkoper worden, dat is natuurlijk perfect. De consument houdt meer geld over en kan nog iets anders kopen. Waarom zou de economie verlamd worden omdat consumenten meer koopkracht krijgen? Wat wel waar is dat schulden duurder worden. Deflatie is niet gunstig voor banken en de grootste schuldenaars en dat zijn de overheden. Overheden en banken zijn er bij gebaat dat er inflatie is. Banken kunnen hierdoo geld uitlenen en zij krijgen hierdoor met het rentewapen controle over hun inkomsten. Overheden die schulden hebben zijn op termijn ook goedkoper uit. Het geld dat zij moeten aflossen heeft in de toekomst immers minder koopkracht. De rente die overheden moeten betalen, en deze rente is vele malen gunstiger dan de rente die een normale consument moet betalen, kunnen zij compenserren door belastingen te heffen. Kortom overheden halen altijd bij de consument het geld op.

Deflatie is slecht voor banken die geld tegen rente willen “verkopen” het is niet zo rendabel om geld uit te lenen omdat deflatie vaak gepaard gaat met lage rentes.

In het zesde punt van het DFT artikel:

Waarom wil de ECB circa 2% inflatie? De ECB en ook de Fed streeft naar een inflatie van 2%. Enige inflatie wordt als ’gezond’ gezien, het is het smeermiddel van de economie en nodigt mensen uit tot consumeren voordat iets duurder wordt.

Kritische opmerking(en):

We dienen bij het woord smeermiddel voor de economie wel erg kritisch te zijn. Het smeermiddel kan beter worden beschouwd als smeergeld dat wordt gestolen door de overheid en wordt verwerkt in de afbetaling van de schulden die zij aangaan met de centrale banken. Waarom hebben we de laatste 100 jaar 2.200% aan inflatie gehad?