V&D failliet en het eindspel

V&D failliet geeft de achtergronden weer van het spel dat gespeeld wordt. Het eindspel V&D is al lang geleden ingezet. Begin februari 2015 is een korte analyse gemaakt omtrent de achtergronden van V&D. Er waren zo veel signalen dat er iets aan de hand moest zijn. Op basis hiervan is een uitspraak gedaan: V&D failliet voor de zomervakantie. En half jaar later lijkt het dan toch te gebeuren. Surseance van betaling, 9,4 miljoen euro nog even geincasseerd via cadeaubonnen die niet te verzilveren zijn.

V&D failliet en het eindspel in een notedop

Het spel dat wordt gespeeld met V&D heeft veel gelijkenis met het nationale en Europese spel dat wordt gespeeld in de financiële wereld. Alle partijen proberen het beste eruit te halen voor hunzelf. Als uiteindelijk de boel klapt moet je kijken naar de winnaars en verliezers. Of zijn we bereid goed samen te werken waarbij iedereen de schade probeert te beperken? Als alles klapt is het simpel: De staat der Nederlanden gaat alle nieuwe werklozen voorzien van een uitkering. V&D wordt gesaneerd en via een reddingsoperatie (na falliesement) opnieuw gestart. Dit heet doorstart. Op deze wijze worden de vervelende zaken zoals onrendabele locaties, huurcontracten en overtollig personeel acuut gesaneerd via de curatoren. Het overtollige personeel komt ten laste van de staat der Nederlanden (lees: de belastingbetaler). Voor de verhuurders wordt het slikken of stikken. Daarna gaan nieuwe investeerders onder een nieuwe naam en een nieuw jasje de winkelformule (de rendabele delen) opnieuw in de markt zetten. Iedereen die mag blijven in de nieuwe V&D versie 2.0 moet genoegen nemen met een lager salaris (en minder lucratieve voorwaarden).

Een nadere analyse van het eindspel V&D

V&D is een retailorganisatie met ruim 60 winkels. De formule past niet meer bij deze tijd. De consumenten gaan massaal online en er wordt gewoon minder besteed per Nederlander. De gehele winkelmarkt heeft overcapaciteit, er zijn te veel aanbieders die marges moet laten vallen (en vaak ook kwaliteit) om te kunnen overleven (deflatie). De grootste kostenposten voor V&D zijn personeel, huur van winkelruimte en mogelijk de renteverplichtingen. De eigenaar Sun Capital is Amerikaans. Het enige belang is winst maken en als dit niet kan, schade de beperken.

La Place en V&D

La Place is een restaurantformule van V&D waarvan bijna de helft is gevestigd binnen V&D winkels. Toen V&D werd verkocht is dus ook La place verkocht. Sun Capital had de intentie om deze restaurantformule te verkopen maar een groot deel is afhankelijk van V&D.

De vastgoed truuk

Als een onderneming veel vastgoed heeft, dan zijn de huurprijzen beperkt. Nu is het zo dat het gehele vastgoeddeel bij de ontmanteling van Maxeda is verkocht. De retailers mogen nu de panden waar zij inzitten huren van de nieuwe eigenaren. De huren zullen zeker boven de marktprijs zitten. Het onroerend goed wordt nu doorverkocht omdat er nu een bekende huurder met naam in zit zijn de prijzen bijzonder lucratief. De huurprijzen zullen een molensteen worden voor de huurder.

Verhuur Winkelruimte

Iedereen weet dat de prijzen in de verhuurmarkt van winkelruimte niet meer van deze tijd is. Er is overcapaciteit en de prijzen zijn gewoon te hoog. De verhuurders willen niet toegeven. Logisch want als hier iets bijzonders plaatsvindt, dan is het hek van de dam. Alleen die verhuurders die helemaal tot aan de lippen in het water staan zullen concessies overwegen. Als hier iets beweegt, dan is dit een start voor iets groters. Opletten dus wat hier gebeurd.

= = = =

Een uitgebreider artikel is beschikbaar als u zich inschrijft op de nieuwsbrief.

= = = =

Conclusie

Volg het spel van V&D en maak vervolgens een vergelijk met andere situaties waarbij bedrijven in problemen proberen een oplossing te vinden. Als het goed gaat wordt een opgeklopte firma weer voor te veel geld verkocht, als het slecht gaat wordt alles afgewenteld op de belastingbetaler. Trek dit alles door naar Griekenland en als dit nog niet genoeg is, kijk verder binnen Europa en dan ziet u bijzondere situaties en parallellen.