Goede en slechte deflatie

Er is een verschil tussen goede en slechte deflatie. Bij slechte deflatie krimpt de economie en dalen de lonen, bij goede deflatie krimpt vooral de olieprijs, zoals in december 2014 het geval is.

Dat zegt Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro, in een reactie op de negatieve inflatie van 0,2 procent binnen de eurozone in december.

Verder zegt Han de Jong: “De deflatie van december 2014 is goede deflatie, die wordt puur veroorzaakt door de lage olieprijs. Het wordt een ander verhaal als de deflatie een gevolg is dat alle prijzen dalen en de economie krimpt waarbij ook de lonen worden verlaagd. Dan kom je in een negatieve spiraal en is er sprake van slechte deflatie. Ik zou er niet zenuwachtig van worden”, aldus De Jong tegen NU.nl.

[OPMERKING, 19 januari 2015]: In de media zien we wel signalen dat personeel van V&D 5,8% moet inleveren. Ook zien we ICT banen naar het buitenland vertrekken (Unit4) omdat er grote behoefte is aan geschoold personeel dat blijkbaar niet in Nederland te vinden is. Deze banen gaan naar Polen, Portugal en Spanje. Daar zijn de lonen (aanzienlijk) lager en is er grote werkeloosheid. Op zijn minst zit er toch een behoorlijk scheurtje in de bewering dat we een goede deflatie hebben. [EINDE OPMERKING]

Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de universiteit van Tilburg, waakt voor onzorgvuldig gebruik van de term ‘deflatie’. “Deflatie is een langdurig proces van prijsdalingen die in de verwachtingen en lonen verankerd worden. Dat is nu totaal niet aan de orde”, laat Eijffinger aan NU.nl weten.

De term wordt volgens de hoogleraar ook voor politiek gewin gebruikt, zo hintte ECB-president Mario Draghi er eerder op om staatsobligaties op te kopen (QE in jargon) vanwege het lage prijspeilniveau in de eurozone.

“De discussie over deflatie is gepolitiseerd, dat vind ik een slechte zaak. Draghi wil QE er doorheen duwen, maar hij heeft het over zaken die er helemaal niet zijn. Het is gevaarlijk om steeds de gevaren van deflatie te benadrukken, zo creëer je een self fulfilling prophecy en dat is niet goed”, aldus Eijffinger.

Opmerking(en): Sylvester Eijffinger legt de vinger wel op de zere plek: Banken (ECB) en politiek willen QE erdoorheen drukken. Dit staat gelijk als een brand blussen met benzine of het blussen van een niet bestaande brand.

Link naar artikel: http://www.nu.nl/geldzaken/3968017/we-hebben-maken-met-goede-deflatie.html