De 10 beste tips voor Drupal

Hieronder 10 punten, zeg maar tips, waarvan ik meen dat deze een goede leidraad zijn voor een installatie van Drupal. In principe gelden de eerste vier tips voor elk Content Management Systeem.

Woord vooraf: In tegenstelling tot WordPress is Drupal veel technischer van aard (voor degenen die die opzetten en bouwen). Ga je maar één site  of enkele kleine websites maken, overweeg dan een WordPress of Joomla website. De leercurve van Drupal is toch behoorlijk stijl voor de meeste mensen. Technisch inzicht en een technische achtergrond helpen om door het eerste (harde en zure) gedeelte van Drupal te bijten. Ben je daar eenmaal doorheen, dan kan Drupal een verslavend effect hebben (is beter dan roken of alcohol).

 1. Doelstellingen: Bepaal vooraf de doelstellingen en schrijf deze op.
 2. Toepassingen: Bepaal de toepassingen (o.a. blog, intranet, website of ecommerce).
 3. Talen: Bepaal de taal of talen van jouw doelgroep(en).
 4. Interactie: Bepaal of je reacties wilt openzetten op de website / BLOG. Welke reacties wil je nog meer?
 5. Basis: FTP is iets dat je vroeg of laat nodig hebt met Drupal. Maak jezelf ermee vertrouwd. Installeer Drupal in het Engels, voeg de Nederlandse taal (met een taal import) toe en installeer vervolgens de localization update module voor de primaire taal (voor de Nederlandse markt dus in het Nederlands).
 6. Navigatie: Maak voldoende inhoud (content) aan met tags (De Drupal taxonomie faciliteiten zijn erg sterk) en gebruik de verschillende content typen van Drupal (o.a. Artikel, page, BLOG, Book). Maak ook enkele custom content typen.
 7. Lay-out: Experimenteer met verschillende lay-outs en kies een layout die het beste past bij jouw voorkeur. Kijk ook of er een betaalde "PRO of premium versie" is die je veel tijd kan besparen zodat je geen code hoeft te hacken binnen Drupal. Het is ook goed mogelijk om zelf een lay-out op te zetten met behulp van een aantal base of starter themes.
 8. Aanpassingen: Pas de huisstijl aan volgens jouw voorkeuren.
 9. Installeer de TOP15 Drupal modulen (deze worden o.a. behandeld in de technische training / cursus Drupal van Abraxax).
 10. Zorg voor een goede back-up (gebruik o.a. de module Back-up and Migrate).

Een Drupal website is uitermate geschikt voor:

 1. Overheden.
 2. Gemeentes.
 3. Ziekenhuizen.
 4. Een intranet.
 5. Non profit organisaties.
 6. Portals (afgesloten websites met gebruikersregistratie).

 

Plaats een reactie