Corona problematiek

Onder de titel “Corona problematiek” vat ik kort samen wat ik heb opgepikt uit diverse bronnen (*01) zodat ik een goed beeld kan vormen en op basis van nieuwe informatie dit beeld kan aanpassen.

Persoonlijk

Om te beginnen, ik heb zelf Corona gehad (eind 2020). Dit leek eerst op een milde verkoudheid of griepje. Verder was ik vrij sceptisch door de mediahype en het politieke geklungel. Er is namelijk veel meer aan de hand in de wereld. En een epidemie kan soms bijzonder goed uitkomen. Never waste a good crisis. Het ziektebeeld dat ik ervaarde bleek echter iets ernstiger te zijn dan gedacht. De vermoeidheid nam toe (binnen een periode van 5 dagen) en op een gegeven moment ging het lampje gewoon uit. Daarna heb ik voor bijna 4 dagen ruim 20 uur per dag geslapen. Het lichaam is met een gevecht bezig en heeft even geen tijd voor andere dingen.  Zoals mijn vrouw zegt CPU is 100%. Zij praat af en toe computertaal tegen mij 🙂

In een periode van 10 dagen ben ik 5 kg afgevallen. Het gevecht heeft dus duidelijk energie nodig.

De besmettelijkheid is daarbij bijzonder groot. Is er iemand binnen het huis die dit heeft (met klachten en dus besmettelijk), dan is het vrijwel zeker dat iedereen het krijgt.

Wereldwijde beschouwing

Corona is een wereldprobleem. Dit probleem kan niet worden bestreden door een land in isolement. Tenzij je op een eiland zit en alle verbindingen met de buitenwereld blokkeert. Nieuw Zeeland kan dit doen (het is een eiland met een beperkt aantal inwoners).

Brede aanpak bestrijding corona

Corona bestrijden is niet proberen het magische vinkje te vinden waarmee alles wordt opgelost. Binnen het vakgebied waarin ik opereer, wordt bij grote problemen altijd gezocht naar dit magische knopje waarmee alles wordt opgelost. Ook hier is dit vaak utopie. De bestrijding of oplossing wordt gevonden door risicomanagement toe te passen (preventie, detectie, suppressie, eliminatie). Dit wordt gecombineerd met de bijzondere eigenschappen van de mens. Mensen zijn bijzonder adaptief ven flexibel.

In feite zijn er op dit moment aan de gang:

  1. Mensen die gevoelig zijn en de ziekte hebben gehad en hieraan zijn overleden. Zij kunnen niet nog een keer doodgaan. Dit is het shake out mechanisme. Dit is achteraf goed te meten (post mortem) met de statistische gegevens van oversterfte.
  2. Mensen die het hebben gehad en zijn genezen hebben een zekere mate van weerstand opgebouwd die verdere verspreiding zou kunnen voorkomen (herd principe).
  3. Brede aanpak van vaccinatie. Het virus krijgt geen kans om zich te ontwikkelen en zich verder te verspreiden. Dit draagt bij aan het herd principe.
  4. Lockdown maatregelen (zeg maar: compartimenten aanbrengen waarbij groepen mensen worden geïsoleerd en de uitwisseling wordt beperkt).

Grote verwarring: De verschillen tussen besmet en besmettelijk

In de media en de wetenschap is veel te vinden over de zogeheten PCR testen. Iemand is besmet, dat kunnen we meten. Omdat de andere zaken niet bekend zijn wordt uitsluitend gekeken naar besmet. Deze cijfers zijn dan een indicatie voor andere waarden zoals het reproductiegetal (de r waarde)

  1. Iemand kan besmet zijn met een dood virus. Hierdoor is hij in principe niet besmettelijk. Zeg maar er is een dood stukje parasiet aangetroffen op de kleding. De parasiet kan zich niet vermenigvuldigen of zijn parasitaire werking uitoefenen.
  2. Iemand is besmet en is asymptomatisch. Het virus heeft geen vat op de persoon. Er is geen of geen grote uitstoot van actieve besmettelijke virusdelen. De vraag is in hoeverre heeft een persoon die asymptomatisch is een zekere mate van besmettelijkheid?

Besmet en NIET besmettelijk wordt ten onrechte geclassificeerd als BESMET = BESMETTELIJK

De UK (Engeland) is het grote experiment

De UK heeft lang geworsteld met Corona. Het was allemaal niet zo erg totdat Boris het te pakken had. Het roer moest en ging om. Lockdown werd stevig doorgevoerd. De Brexit bleek positief want de UK kon nu onderhandelen over het toe te passen virus zonder de EU. De vaccinatie is bijzonder goed gegaan. Het resultaat is dat er weinig doden zijn en het aantal opgenomen IC patiënten bijzonder snel terugloopt.

De kroegen kunnen weer open! De lockdown wordt teruggebracht. Dit moet worden gezien als een interessant experiment voor de EU. 

Toekomstige risico’s met betrekking tot Corona

De grootste risico’s op dit moment zijn:

  1. Mutatie van de virussen die nieuwe varianten geven die ongevoelig zijn voor de vaccinatie
  2. Tegenvallende vaccinatie (dit is onze grootste hoop). De tegenvallers zijn zeker aanwezig.
  3. Nog onbekende vaccinatie bijwerkingen die een incubatietijd hebben.

Bronnen

Diverse bronnen:

  1. Statistieken lokaal en wereldwijd (o.a. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries)
  2. Gesprekken met Corona patiënten (meer dan 14 stuks, o.a. vrienden, kennisen, familie, klanten en zakenrelaties).
  3. Wetenschappelijke artikelen (o.a. artsen, virologen).